Google Arama Algoritması Sızdırıldı! (Güncel Tüm Sıralama Kriterleri)

Google Arama Algoritması Sızdırıldı

SEO dünyası, 2024 Haziran ayına daha önce görülmemiş ve yaşanmamış bir haber ile girdi. Google algoritmasında yer alan 2.500’den fazla sıralama faktörü sızdırıldı.

Sızdırılma ilk başta anonim olarak paylaşıldı. Daha sonrasında olayı Eagle Digital Media’dan Efran Azimi üstlendi. Bir GitHub deposunun keşfedilmesiyle başlayan sızıntıyı, Google şirketi 32 saatin ardından onayladı. Moz.com sitesinin sahibi Rand Fishkin, bu sızıntının son çeyrek yüzyılda görülmeyen çok sıradışı ve büyük bir şey olduğunu söyledi.

Başlamadan Önce Dipnotlar:

  • Google API kaynağından alınan bu veriler güncel olmayabilir. Hatta bazı özelliklerin var olması, aktif olarak kullanıldığı anlamına gelmez.
  • Verilerin kuvvetle muhtemel güncel olduğu iddiası var. Ancak dediğimiz gibi her özelliğin kullanımda olduğunu ve ağırlığını bilmiyoruz.
  • Google’a yoğun duygularla ortak bir nefret dili var. Özellikle Çekirdek Güncellemeleri, Google I/O 2024 Açılış Konuşması ve AI Genel Bakışları büyük tepki topladı.
  • Bu sızıntılar, sizi hemen 1. sıraya yerleştirmeyecek sadece genel bir bakış kazandıracak. Bulmacanın, birkaç parçasına sahibiz.
  • API içerisinde 14.014 özelliğe sahip 2.596 github modülü bulunuyor, yani bir nevi sıralama faktörleri diyebiliriz.
  • Sızıntılar oldukça karmaşık ve anlaşılmaz. Bunları en basit hale getirerek sizlere sunuyoruz. En önemli notları aşağıda paylaşıyoruz.

Sızdırılan Sıralama Faktörleri & Sinyalleri

Google Arama Algoritmasının Sızdırılması

İşte blog yazarları, şirket sahipleri, dijital pazarlamacılar ve SEO ile uğraşan kimseler tarafından dikkate alınması gereken liste:

  1.  Özellikle küçük kişisel siteleri, niş blogları işaretleyen bir sinyal var. Bu hedeflemenin ne amaçla kullanıldığını bilmiyoruz.
  2.  Kullanılan bir siteAuthority skoru var, bu değer bize domain otoritesini gösterir.
  3.  NavBoost tıklama verileri, SERP üzerinden gelen en uzun tıklamadan (kullanıcının en uzun zaman harcadığı arama sonucu) ve son iyi tıklamadan (en son tıklanan web sitesi ve geçirilen süre) oluşuyor. Veriler, 13 ay boyunca saklanıyor.
  4.  Google, kullanıcı davranışlarını ölçmek için Chrome tarayıcısı verilerini kullanıyor.
  5.  Büyük güncellemeleri ve SERP’lerdeki dalgalanmaları entegre edip çalıştıran bir yeniden sıralama algoritması var.
  6.  Aşırı optimize edilmiş bağlantı metni ya da diğer tabiriyle anahtar kelime bazlı yapılan aşırı sayıda geri bağlantılar, spam – doğal olmayan backlink olduğunu gösterebilir.
  7.  Site içerinde gezinmenin zor olması olumsuz bir etken. Tam eşleşmeli (EMD) alan adlarının önemi azalıyor.
  8.  Google, web sayfanızın en az son 20 sürümünü saklar. Yani “temiz bir sayfaya” sahip olmak için ilgili sayfayı en az 20 defadan fazla güncellemeniz gerekiyor.
  9.  Bağlantıdaki metnin daha büyük veya kalın olması ekstra bir avantaj sağlıyor.
  10.  Keyword Stuffing, anahtar kelime doldurma çok yüksekse Google, bunu olumsuz bir sinyal olarak sayacaktır.
  11.  Google, alan adlarının bitiş tarihini takip eder. Böylece güçlü drop bir domain alıp kötüye kullanılmasının önüne geçiyor.
  12.  Web sitesindeki sayfaların %50’sinden fazlasında video varsa, Google bu siteyi bir video sitesi olarak algılamaktadır.
  13.  YMYL (Your Money Your Life) içeriğin, kendine özgü bir sıralama puanı var..
  14.  İnsan tarafından oluşturulan içeriği, Google arama motoru olması gereken altın bir standart (kural) olarak görüyor. Ancak nasıl tetiklendiği bilinmiyor.
  15.  Belgede Google’un yapay zekaya bakışı ve yaklaşımı hakkında herhangi bir veri bulunmuyor.
  16.  Dahili bağlantıların etkisi hakkında bir kriter bulunmuyor. Ama her bağlantının tıklama alması bir avantaj.
  17.  3 (üç) adet konunun “beyaz listesi” var: Seyahat, Siyaset ve Covid. Seyahat kategorisinin, YMYL olan tek niş olması oldukça şaşırtıcı.

SEO için Neler Yapılabilir?

Arama motoru optimizasyonu için bu sızıntıdan çıkaracağımız bazı dersler var. İşte daha üst sıralarda yer almak için yapılması gerekenler;

  • Google için değil kullanıcılar için yazın. Çünkü Google, kullanıcının sitede kalma süresine ve hemen çıkma oranlarına bağımlı bir halde.
  • Tazelik! Doğru bilgilerle yeni güncellenmiş ve benzersiz bir içeriğe sahip olun.
  • CTR güçlendirmek için snippet’lardan faylanın, yıldızlı gözükmek, Reviews, FAQ ve daha fazlası..
  • Yine CTR güçlendirmek için harekete geçirici mesajları başlıkta ve meta description alanında kullanın. Ancak içerik ile uyuşmayan ve clickbait ifadelerden kaçının.
  • 12 saniyede açılan ve UX kullanıcı deneyimi berbat bir site oluşturmayın. Buna pop-up ile açılan haber bültenleri, fırsatlar, reklama boğulmuş bir sayfa dahildir.
  • Farklı kanallardan trafik çekmeye odaklanın. Reddit, Medium, Pinterest, Flipboard, Instagram, Twitter, Facebook Grupları, Tiktok ve Youtube örnek verilebilir.
  • Sayfa başlığı, meta açıklamalar ve URL uzunluğu önemli değil. Metindeki kelime ve karakter sayıları da.
  •  Bu belgeden analiz edilen bilgilere göre bazı seo uzmanları, EEAT kavramını artık bir propaganda olarak görülüyor. Sadece yazarla ilgili nitelikler önemli, yani yazar biyografisi, yazar arşivi ve sosyal medya kanallarını içeren bir yazar kutusu.
  • Orijinal görseller kullanın ve içeriğinizin sıralamasını takip edin. Dahili bağlantı tıklamaları önemli; bunlar için ısı haritasını kullanın.
  • Site yaşı hâlen önemli bir faktör. Alan adının, içeriğin ve web sitenize bağlantı veren sitelerin yaşı önemli.
  • Google’un bir blog gönderisinde yalnızca ilk 1.000 kelimeyi (hatta bazen 1.000 karakter) okuyabileceğine dair teoriler var. Bu yüzden ilk bilgiyi doğrudan kullanıcıya vermek önemli.
  • Niş siteler düştü, Otoriter siteler yükseldi (siteFocusScore).
  • Her alanda ve anlamda tutarlı olun. URL’nizde 2019 yazıyorken başlıkta 2024 olmasın.
  • Son ve en önemli kurallardan biri içeriğinizi güncel tutun. İçeriğin güncel olduğunu kullanıcıya bildiren bir tarih paylaşın.

SEO camiası, Google’un eski spam kalite ekibi başkanı ‘Matt Cutts’ mumla arıyor. @JohnMu ve hintli başkanlardan webmaster’lar oldukça rahatsız.

Google, geçmişte Chrome verilerini kullanmıyoruz, CTR önemli değil gibi sızan bu belgelerle çelişen birçok açıklama yapmıştı.