Google Ads Sahte Tıklama Saldırısı Engelleme (%99 Çözüm)

Google Ads Sahte Tıklama Engelleme

Uzun bir aradan sonra merhabaaa arkadaşlar! 🙂 Bugünkü yazımızda Google Ads-in kanayan yarası sahte tıklamalardan ve engelleme yöntemlerinden bahsedeceğiz. Görüp göreceğiniz en etkili ve en iyi geçersiz tıklama önleme rehberi olacağının garantisini veriyoruz, yılların getirdiği tecrübe ve deneyim ile oldukça iddialıyız!

Rakipleriniz, reklam kampanyalarınıza sahte tıklamalar yaparak bütçenizi bitirir ve kendileri daha düşük TBM (tıklama başına maliyete) en üst sırada yer alır. Bu yöntemler tabii ki vicdana sığmaz, etik ve yasal değildir. Kimseyi zan altında bırakmak istemiyoruz ama gizli düşmanlarınız belki de hiç uzakta değil. Tıklama hırsızlığı özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren reklamverenlerin korkulu rüyasıdır. TBM’si yüksek olan sektörlerde, böylece bütçe hemen erimektedir.

Google Ads Sahte Tıklama Nasıl Anlaşılır?

Adı üstünde tıklama fazladır, dönüşüm yoktur! Google Adwords üzerinde yapılan tüm tıklamaların ortalama %20’den fazlasını sahte tıklamalar oluşturuyor. Google, ne kadar bizim sahte tıklamaları algılama sistemimiz, algoritmamız oldukça başarılı diyor olsa da; dijital pazarlama uzmanları aslında öyle olmadığı konusunda hemfikir. Aşağıda paylaşacağımız “geçersiz tıklamalar” tablosundaki sayıların en az 3 katı kadar paranız boşa gidiyor. Bu tıklamaların ancak küçük bir kısmı tespit ediliyor ve geçersiz sayılıp iade ediliyor.

Yazının ilerleyen kısımlarında Google’un neden bu kadar basit bir şeye çözüm getiremediğini de anlatacağız.

Ads Sahte Tıklamalar Nasıl Tespit Edilir?

  1.  Google Ads panelinize giriş yapın.
  2.  Yukarıdan tüm kampanyaları seçtikten sonra, sol sekmeden Kampanyalar’a tıklayın.
  3.  Sütünlar bölümünden » Tüm Sütunlar » Performans altındaki “Geçersiz tıklamaları” seçin. (Ya da direk “geçersiz tıklama” şeklinde arama yapabilirsiniz)
  4.  Ayrıca geçersiz tıklama oranını da aktif etmenizi öneririz.
  5.  Arama ağı dışındaki sahte tıklamaları görmek için geçersiz etkileşimler ve oranlarını da aktif edebilirsiniz.
  6.  Uygula butonuna bastığınızda sonuçları tabloda görebileceksiniz.

Geçersiz Tıklamalar Manuel Nasıl Anlaşılır?

  • Seokaos olarak Google’un bu konuda pek başarılı olmadığını biliyoruz.
  • %TO oranı, toplam tıklama sayısının / toplam gösterime bölünüp x 100 ile çarpılması ile elde edilir. Yani her 100 kişiden %x tanesi anlamına gelir.
  • Arama ağı reklamlarında %TO (Tıklanma Oranı) yüzde olarak 20’nin üzerindeyse risk var demektir, küçük çaplı saldırı alıyor olabilirsiniz..
  • Ancak %30’un üzerinde olduğu durumlarda kesin konuşabiliriz, sahte tıklama alıyorsunuz, acilen bir çözüm bulmanız gerekiyor, boşa para ödüyorsunuz!

Tıklama sahtekarlığını anlamanın diğer yolları:

Kesin olmamakla birlikten şüphe uyandırması gereken durumlar nelerdir?

  • Beklenmedik bölgelerden gelen çok sayıda tıklama,
  • Aynı IP adresinden gelen birden fazla tıklama,
  • Belirli bir saat aralığında tıklamalarda ani bir artışın olup dönüşüm olmaması,
  • Yüksek hemen çıkma oranları,
  • Kalite puanının düşmesi.

Google Ads Sahte Tıklamalar Konusunda Başarılı mı?

Google sahte tıkların en az yarısını kaçırır, evet yanlış duymadınız! Bunun nedeni; Google ads clicker ismindeki bu yazılımların; IP adreslerini, Residential Proxy ile sürekli olarak değiştirmesinden kaynaklanır. Aynı zamanda ilgili auto clicker araçları, gerçek bir kullanıcı gibi scroll, mouse click, sayfada kalma, başka sayfaya atlayabilme gibi gezinme işlemlerini gerçekleştirebilir. Hatta form bile doldurabilir, bu çok basit bir şekilde kurgulanabilir. User-agent değiştirirek footprint (ayak izinden) kurtulabilirler. Çeşitli taktikler arasında anahtar kelimenin sonuna rakam eklemek, ufak tefek yazım hataları yer almaktadır.

Daha amatör olan düşmanlarınız ise mobil cihazlarında uçak moduna al kapa işlemi yaparak ip adreslerini değiştir ve reklamlarınıza serice tıklar. Google, belirlediğiniz  bütçenin 2 katına kadar harcama yapılmasına izin vermektedir.

İyi bir haberimiz de var! Google Ads, çift tıklamalar için ücret almaz. Çift tıklama, aynı kullanıcı tarafından bir reklamın iki kez ardışık olarak  tıklanmasıdır. Google, bu tür durumları tespit eder ve sadece tek bir tıklama olarak ücretlendirir. Yani, aynı kişi aynı reklama iki kez tıklarsa, yalnızca bir tıklama ücreti alınır. Geçersiz tıklama iadelerini, Faturalandırma > Özet bölümünden görebilirsiniz.

Google Ads Sahte Tıklama Nasıl Önlenir?

İşte en etkili 20 yöntemi içeren tam liste:

  1.  Anahtar kelimeleri geniş eşleşme yerine “sıralı eşleşme” olarak kullanın.
  2.  Kampanya ayarları bölümünden “Google Arama Ağı iş ortakları” ve “Görüntülü Reklam Ağı” gösterimini iptal edin. (Bunu rakipleriniz değil, adsense’den para kazanmak için hileye başvuranlar yapar!)
  3.  Hedef kitleler bölümünden yaş ve cinsiyetler için “bilinmeyenleri” kapatın. (Böylece gmail hesabına giriş yapmamış kullanıcılara, reklamlarınız gösterilmeyecektir!)
  4.  Hesap ayarları bölümünden “Otomatik etiketleme” özelliğini aktif hale getirin.
  5.  Saldırı olduğu zamanlar anında müdahale etmek önemlidir; bu gibi durumlarda tbm’yi minimuma (₺0.01) çekin.
  6.  Hedef lokasyon dışındaki tüm ülkeleri hariç tutulan yerlere ekleyin. (Özellikle Hindistan!)
  7.  Reklamları gece aktif tutmayın; zaman planması yapın, istisna bazı sektörler hariç dönüşüm zaten minimum seviyede olacaktır.
  8.  Öneriler sekmesi sağ üst bölümden “otomatik uygulama” ayarını devre dışı bırakın.
  9.  Gelen ziyaretçi oturumlarını Statcounter ve Yandex Metrica araçları ile izleyebilir; IP adreslerini görebilir ve buna göre IP aralığı engellemesi  (ayarlar > ek ayarlar > hariç tutulan ip’ler kısmından) yapabilirsiniz. (Google Analytics, kullanıcıların ip adreslerini vermez ve oturum günlüğünü kaydetmez)
  10.  Yeniden pazarlamayı devre dışı bırakın. Basitçe reklama bir kez tıklayan bir daha reklamı göremesin. Bunun için hedef kitleler bölümünden ‘ Web sitesini ziyaret eden kullanıcıları’ hariç tutun veya tam tersi; duruma göre değişebilir.
  11. IPQualityScore ve Cloudflare kullanılarak hedef ülke dışındaki tüm girişler engellenebilir. Ayrıca VPN ve proxy kullanan ziyaretçilere, botlara erişim engellenebilir. SEO’dan olumsuz etkilenmemek için bilinen botlara izin vermeyi unutmayın. (Bu tavsiye edilen bir yöntem değildir, çünkü kullanıcının reklama tıkladıktan sonra sitenize erişip erişmediği -maliyet sayılabilmesi için- Google gözünde tartışılan bir konudur)

En Etkili 1. Yöntem:

Sahte tıklamalar, genellikle belirli bir konumdan gelmektedir. Google, lokasyon bazlı daraltmaya maksimum ölçüde izin verir. Hizmet verdiğiniz alanları 3-5 km olacak şekilde çaplara bölerek, saldırının hangi ilçeden geldiğini görebilirsiniz. Daha sonra bu alana özgü teklif vermeyi %90 düşürebilirsiniz.

En Etkili 2. Yöntem:

  • Google Analytics >> Yönetici > Mülk > Kitle Tanımları > Kitleler > Yeni Kitle > Yeni Oluştur.
  • Demografi bölümünden bilinmeyenler; Davranış bölümünden Oturum > 1 ve son olarak Oturum Süresi Kullanıcı başına < 10 olarak ayarlayıp uygula butonuna tıklayın.
  • Oturum süresi kullanıcı başına < 10 demek “web sitenizde 10 saniyeden az zaman geçirenleri” kasteder.
  • Google Ads >> Kampanyanı seç > Hedef kitleler > Hariç tutulanlar (+) > Göz at > İşletmenizle etkileşimde bulunma biçimleri > Web sitesini ziyaret eden kullanıcılar > Son oluşturduğunuz (10 saniyeden küçük olan kitleyi) seçin ve kaydet butonuna tıklayın.
  • İşlem tamamdır, hayırlı olsun.

Bu adresten Google Ads sahte tıklamalar için itiraz göndererek inceleme talep edebilir ve geri ödeme alabilirsiniz.

Tıklama Sahtekarlığı Önlemek için En İyi Yazılımlar

1- ClickCease

Sınıfının en iyisi sloganı ile faaliyete geçirilmiş olan ClickCease; reklamlarınızı, web sitenizini sahte tıklamalara ve botlara karşı korur. Lowes, Heineken, Twilio, Zoominfo gibi büyük firmalar dahil 14.000’den fazla müşteriye sahiptir. Google ve Facebook reklamları için kötü trafiği gerçek zamanlı olarak engeller. WordPress, Shopify, Squarespace, Prestashop gibi hemen hemen her platformu destekler. 55, 71 ve 87 dolar olmak üzere 3 farklı pakete sahiptir. Bir haftalık ücretsiz deneme sürümü verir.

2- ClickGUARD

Daha temiz ve kaliteli trafik ile daha yüksek performans elde edin. Yatırım getirinizi (ROI) ClickGuard ile artırın ve ROAS’ı koruyun. Safeco, Carmax, NordVPN dahil 5.000’den fazla müşteriye sahiptir. Aylık 74, 119 ve 159 dolar olmak üzere üç pakete sahiptir. PPC trafiğinizi korumak için ücretsiz deneme sürümü bulunur.

3- Clixtell

Clixtell, Google ve Bing reklamlarını desteklemektedir. 15, 50 ve 75 dolar olmak üzere üç paketi bulunur. Ücretsiz deneme hakkına sahipsiniz. Özel güvenlik kurallarını ve otomatik Google Ads IP hariç tutmalarını destekler.

4. TrafficGuard

5. ClickBrainiacs –

6. PPC Shield

7. Fraud Blocker –

8. ClickPatrol

9. Lunio.ai

10. CHEQ.ai

11- Google Sertifikalı Tracker’lar


Kaynakça: